Taijiquan en Qigong

Wat is Taiji?

Taiji (T'ai-chi) is een begrip uit de Chinese filosofie en betekent het meest verheven. Taiji (T'ai-chi) houdt zich bezig om balans te brengen tussen Yin en Yang, deze polariteit creëert de energiestroom.

Wat is Qi?

Qi (Chi) is vitale levensenergie die van geboorte wordt meegekregen van de ouders en de bio-energie dat uit voeding wordt verkregen. De mens staat centraal tussen hemel en aarde. Door de accupunctuurpunten van het hoofd, de handen en de voeten worden de hemelse- en aardse energie ontvangen. Qi wordt in de drie Dantians opgeslagen. Deze energiebronnen bevinden zich in het midden van het hoofd, het midden van de borstkast en het midden van de onderbuik. De vitale levensenergie verplaats zich door een netwerk van energiekanalen. Er zijn twaalf hoofd energiekanalen of meridianen ‘Jing’ die met de interne organen corresponderen. Zes staan in verbinding met de tenen en de andere zes met de vingers. Er zijn acht reservoirs ‘Mai’ die de twaalf hoofd energiekanalen reguleren. Er zijn miljoenen kleine energiekanalen ‘Lou’ die ervoor zorgen dat de vitale levensenergie door het hele lichaam stroomt.​

Vitaler door Taijiquan en Qigong

Taijiquan (T'ai Chi Chuan) is een Chinese vechtkunst die gebaseerd is op de principes van Taiji (T'ai-chi). Het woord Quan (Ch'uan) betekent vuist of boksen en verwijst naar vechtkunst. Traditioneel wordt Taijiquan beoefend om fysiek en mentaal sterker te worden en in zelfverdediging te bekwamen. Taijiquan kan net als Qigong (Chi Kung) voor de gezondheid beoefenend worden. Over Taijiquan zou men kunnen zeggen het beoefenen van vechtkunst om het ultieme te bereiken.

Lees meer over Taijiquan

Qigong (Chi Kung) kan omschreven worden als Chinese yoga. Het woord Qigong werd na de culturele revolutie in China geintroduceerd. Daarvoor werden deze heilzame oefeningen Dao Yin genoemd, verwijzend naar de zachte strekkingen voor de energiekanalen. Het woord Gong (Kung) betekend voor langere tijd in volharding beoefenen of het bekwamen in een beoefenening. Qigong betekent de bekwaamheid in het cultiveren van de vitale levensenergie.

 

Lees meer over Qigong

Bij Taijiquan en Qigong wordt de aandacht gericht op het lichaam, de adem en het bewustzijn. Door een ontspannen lichaam, een langzame en diepe ademhaling en een kalme bewustzijn zal de energiecirculatie worden gestimuleerd. Wanneer de levensenergie onbelemmerd door het lichaam kan stromen zal optimale gezondheid worden bereikt.

2020 Copyright Taijiquan & Qigong Ede

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now